HTML

sas@blog.hu

Friss topikok

Harc a szabad kottákért - Bartók Kanadában

2007.10.21. 13:02 satie

A Universal felfüggesztette az egyik legfontosabb és legátfogóbb kottaprojekt, a Nemzetközi Kottatár - az IMSLP.org - működését.

Ezzel megkezdődött a szabad kottákért folyó harc.

Az IMSLP a Mutopia Project után, mely tisztán LilyPond-alapú talán a 2. legfontosabb lehetőség szabad művek közzétételére.

A mai művek CC-BY-SA a régi művek CC-BY-SA vagy Public Domain alatt tehetők közzé.

Bár gazdasági elemzők szerint továbbra is 14-15 év lenne az ideális a szerzői jogok vagyoni részének védelmére, mint tudjuk, ma a legtöbb országban eltérő mértékben ennél magasabb.

Az IMSLP esetében ezt igyekszik mohón kihasználni a Universal, ugyanis Kanadában 'csak' 50 év ez a védelem _a szerző halála_ után.

Így jön ide Bartók és még 1-2 50-nél több, de 70-nél kevesebb éve elhunyt szerző. Az IMSLP természetesen azt szeretné, ha ezen közkincsek a projektben közreműködők által újraszedett változatait, tehát a zenei anyagok újratipografált változatairól van szó! minél többen, minél előbb szabadon letölthetnék, ezért felhívta a figyelmet, hogy a nem szabad licenc álló (szabad például a CC-BY-SA, GPL), de még nem mindenhol Public Domain tipókat az érintett országokból ne töltsék le.

Bár ennek a pár kottának a régi, ám előre bekötött kiadásából származó bevétel jelentéktelen (átlag 4,50 dollár hasznot ad 1-1 ilyen kottapéldány eladása), és pusztán pár héten belül be lehetett volna állítani az IP-alapú korlátozást, és az oldalon több 10.000x ennyi kotta volt, amit a kérdés nem érintett, a Universal azonnal felfügesztette az oldalt.

Valószínűleg Bartók, aki géniusza mellett mesterien használt fel rengeteg zenei nyersanyagot nem gondolta volna, hogy a 50 évvel halála után Kanadában bárkinek joga van hozzájutni a műveihez egy gyakorlatilag 0 költségű kommunikációs hálózaton Magyarországon pedig nem, éspedig főleg egy zeneipari cég miatt.

Ez ellen helyi szinten biztos, hogy továbbra is küzdeni tudunk és küzdeni is fogunk úgy, hogy műveinket továbbra is szabad licenc alatt tesszük közzé, és megváltoztatjuk a gondolkodást annak biztosításáért, hogy szerzői jogainkat senki ne korlátozhassa.

2 komment

Címkék: zene licenc kotta szabad lilypond mutopiaproject nemzetközi kottatár

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadon.blog.hu/api/trackback/id/tr85202823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sigrai 2008.05.19. 22:22:20

A cikkben a bécsi Universal Edition-ról van ugye szó, amely cég nem azonos a magyar zeneműkiadót (EMB) tavaly megvásároló Universal multival.

SZERVÁC Attila · http://mutopiaproject.org/cgibin/make-table.cgi?Composer=SzervacA 2008.05.19. 23:46:37

Igen, a bécsi székhelyű, a műfajban rendkívül erős cégről:

A Wikipedia is írja az esetet:

en.wikipedia.org/wiki/Universal_Edition

kritizálva a lépést:

newsvote.bbc.co.uk/mpapps/pagetools/print/news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7074786.stm

Az IMSLP valószínűleg július 1-én újraindul, addig 2 linket ajánlok:

mutopiaproject.org/
www.icking-music-archive.org/oth_mus_archives.php
süti beállítások módosítása