HTML

sas@blog.hu

Friss topikok

Ujhelyi: Érje el a magyar egészségügy is az EU-s színvonalat

2022.04.20. 09:00 satie

the_15th_european_tourism_forum_2016-10-11_29981961660_-cropped-ratislav-polak-cc0.png

Még térségünkben is sereghajtók vagyunk az egészségügyet illetően, pedig az EU minden lehetőséget megad ezeket a nagy rendszereket rendben tévő fejlesztésekhez, éppen ezért ez csak rajtunk múlik.

Jelentős nyomásgyakorlás nélkül még tovább fog romlani az egészségügy helyzete Magyarországon – erről beszélt dr. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, az Európai Egészségügyi Unió programjának egyik kidolgozója és fő vezetője szerda reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

"A magyar egészségügy borzasztó állapotának egyik oka, hogy nincs önálló, felelős tárcavezető" – emlékeztetett Ujhelyi, hogy az alkalmatlan EMMI kezéből el is vonták a legfőbb hatásköröket, például az egészségügyi beszerzések vagy a titkosított kórházriport esetén.

"Még nagyobb probléma, hogy a költségvetése is elképesztő módon le van nyomva, az európai egészségügyi közfinanszírozásokhoz képest sehol nincsen Magyarországon az egészségügy" – mondta el az egészségügy alulfinanszírozásáról és kiemelte, ezek megoldása szükséges a közbizalom megteremtéséhez.

A lerobbant rendszer egyik legélesebb példája, hogy már az alapvető háziorvosi szolgáltatás is egyre kevésbé érhető el. Ráadásul a felelőtlen fideszes kormányzati pénzszórogatás után most megindulnak a nagy rendszerekből az alapvető elvonások:

"Hol kezdik a megszorítást? Ott, hogy mostantól a mentősök nem mennek ki ingyenes állami PCR-tesztre, ha nem valahogy valahova be kell juttatni az érintettet, ez önmagában elképesztő járványkezelés szempontjából, majd saját kontóra 18.000 forintért megcsináltatni, mert az állam tovább nem finanszíroz ingyenes PCR-tesztet. Ez egyszerűen felháborító! Más európai országokban a járványkezelése alapja, hogy közfinanszírozásból akár heti 1, van olyan ország, ahol heti 2 ingyenes PCR-tesztet biztosítanak!" – ez az első pár száz millió megszorítás úgy történik, hogy korábban a fideszes kormány már elutasított egy közel 1 milliárdos EU-s forrást csak azért, hogy inkább nagyon erősen túlárazva saját embereivel intéztethesse a beszerzéseket.

A képviselő hangsúlyozza, amin változtatni kell az az, hogy a magyar emberek a befizetett adójukért cserébe ésszerű és elvárható ellátáshoz jussanak – írta már közösségi oldalán Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

Kép forrása: Wikimedia Commons

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadon.blog.hu/api/trackback/id/tr3517811981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2022.04.21. 08:42:07

Először is nem igaz, hogy megszűnik az ingyenes teszt.
Azután pedig ha európai szintű egészségügyet szeretnénk (azért az érdekes, hogy ezt a fogalmat miként definiáljuk... gondolom hirtelen mindenki a német színvonalra gondol), akkor bizony európai szintű járulékot kell fizetni. Nem százalékost, hanem abszolút értékűt. Kb 60000 ft per hó lenne a minimum, mindenkinek, kivéve a tanulókat, kiskorúakat. Igen, a nyugdíjasok is fizessenek ennyit (különösen, hogy az eü kiadások nagy része rájuk megy el). Ha a kb 3 millió nyugdíjas fizetné, az is kb 18000 milliárd lenne évente. Rögtön nem lenne gond a finanszírozás.
Most az a luxus van, hogy havi 8000 Ft-ért minden is jár.

nemecsekerno_007 2022.04.21. 08:53:22

Kb. 500 ezer magyar dolgozik külföldön ez évente kb. 1000 Mrd kiesés a költségvetésnek. Helyettük fizetünk nyugdíjat és EÜ ellátást, ezzel kellett volna kampányolni 2004-ben, nem olyan debil dumávola, hogy ,,Nyithatok-e cukrászdát Bécsben?,,
Szóval hagyjuk Újhelyit és az ótvar demgógiát.

nemecsekerno_007 2022.04.21. 08:57:20

@DFK: Jaja, jó irányba mutatsz. El kéne tanulni a derék holland és dán protestánsoktól azt, hogy fillérre kiszámolnak mindent, megéri-e nekik?
Bennünket meg ilyen ótvar demagógiával etetnek mint amit ez az EU-s bürokrata Újhelyi tol, akinek már bejött az európai jóléti modell, persze ezt is mi fizetjük.

Jozef Pockna 2022.04.21. 09:01:49

Azon senki nem gondolkodott el miert nincs torvenybe irva hogy politikus csak is magyar korhazakban kezeltetheti magat? Nem mehet maganpraxisba se egy tokom fajdalom csillapitoert? Persze hogy nem.

Ekrü 2022.04.21. 09:44:07

Melyik színvonalat kéne elérni? Mert ugye a németeknél és az olaszoknál is van közkórház a csóróbbaknak, amelynek a színvonala nem sokban különbözik a mi állami kórházainktól...(Volt szerencsém mindkettőhöz)
Aztán ott vannak a magánkórházak. Szerintem a magyar és német magánkórházak között szintén nem sok különbség van.Csak éppen ahhoz,hogy valaki igénybe tudja venni bizony a zsebbe kell nyúlni. Itt is,ott is.
Mert ugye az angliusba szakadt hazánkfiai sem véletlenül jönnek haza ,ha valami egészségügyi problémáik vannak.
Ami különbözik az a biztosítási rendszer,nevezetesen,hogy aki többet fizet többet kap.És bizony a jó ellátásért nem elég havi 8000 Ft-ot fizetni,de gyanítom, Újhelyi István lenne az első ,aki felháborodna,ha Magyarországon is hasonló biztosítási rendszer lenne mint nyugaton.
@nemecsekerno_007:
"Helyettük fizetünk nyugdíjat és EÜ ellátást, ezzel kellett volna kampányolni 2004-ben, nem olyan debil dumávola, hogy ,,Nyithatok-e cukrászdát Bécsben?,,"- A legszebb a dologban az volt,hogy miután ezzel kampányoltak ,kikiáltották az összes vállalkozót aki át merte tenni a székhelyét Szlovákiába első számú közellenségnek....

Kitiltott Vélemény 2022.04.21. 11:19:57

Újhelyi egy idióta kretén. Egy MASZOPita csökevény agy nélkül.

Ha valaki a közelében jár, súgja már meg a szerencsétlennek, hogy a TESZT (nam csak a PCR, egyik sem) véd meg a fertőzéstől. Az oltás is csak %-os védelmet ad, nem garantáltat. Vége a kampánynak, normális dolgokkal kellene foglalkozni, és végre leszállni a COVID-ról, mert az a kampány alatt sem jött be.

@Jozef Pockna: Az nem baj, hogy nincs törvénybe írva, azzal semmi baj, azzal van a baj, hogy ezt neki a magyar egészségügy megtéríti, és az is baj, hogy az nincs törvénybe írva, hogy a politikus mindenért is fizessen meg!

nemecsekerno_007 2022.04.21. 11:39:04

@Ekrü: Jaja, a vállalkozó a kapitalista burzsuj.

Mankel 2022.04.21. 11:48:37

Bármennyit is szidjuk az eü-t az áteresztő képessége és az ott elvégzett nunka minősége nem olyan rossz. A hotel szolgáltatás meg a személyzet kedvessége tré. Ezért mondogatja mindenki, hogy rossz.
Lehetne jobb súlyponti korházakkal, a vidéki kis korházak leépítésével. Volt is rá kezdeményezés, de aztán elakadt a helyi ellenálláson.
Egy szigetvári korházban semmi másnak nem kéne lennie, mint sürgősségi, járóbeteg, meg elfekvő/rehabilitációs ellátás.
Minden mással menj be a súlypontiba. Azokat pedig bővíteni pénzzel emberrel hellyel.
Fel kell oldani a limiteket.
De hát ehhez csirke volt mindenki, mert nem álkamfériaink/nőink vannak hanem politikusaink.

Mankel 2022.04.21. 12:00:14

A magán eü-t meg hagyjuk... a hotel szolgáltatás jobb az biztos meg cukik a nővérkék. De ha komoly bajod van visznek át az államiba. Pécsen a klinika leselejtezett gépeivel dolgoznak... egy vagyonért.
Halálra lett szidva fletó a korház privatizáció miatt a fidesz ugyan azt csinálja csak sunyi lopakodó módon.

Kivlov 2022.04.21. 12:08:18

Érje.
- Jöjjön vissza a tételes EHO, min. 5e/munkavállaló nagyságrendben.
(Emelett ugyanekkora tételes OHO is lehetne /oktatási hozzájárulás/).
- Akinek nincs biztosítása, nem kell ellátni.
- Illetve valahogy maximálni kellene a beszélgetni dokihoz járók ingyenes ellátásának számát is.

kezdetnek...

Halibuli 2022.04.21. 12:25:45

Esetem a bőrgyógyásszal.

Gyomirtóztam tegnap reggel,
Ittam is sört hat üveggel,
Hátamra a vegyszer csorgott,
Feleségem csak vicsorgott.

Lábam viszket, bőröm level,
Még a veríték is kiver,
Hümmög is a házi doktor,
Szakrendelés virradatkor.

Ekcéma a diagnózis,
Itt a gyógyszer! Jó nagy dózis!
Ekcéma ez, mi lenne más?
Kenőcs kell meg borogatás.

Nem hatott a drága kúra,
Mentem vissza két hét múlva,
Talán gomba. Szólt az ipse,
Ma még nem jött be egy tipp se.

Fizetem a vizitdíjat,
Várom a rokkant nyugdíjat,
Fekszem a kórházi ágyon,
Pedig a kocsmába vágyom.

Így esett, hogy továbbálltam,
Kuruzslóig meg sem álltam,
Ha gyógyszerre nincsen pénze,
Meggyógyítja Biri néne!

Magánorvos, privát praxis,
Jó pénzért vitt el a taxis,
Nem viszket már a tenyerem!
Kiújult az aranyerem!

Végbelembe kúpot dugok
Miközben csak rád gondolok,
Egészségügy! Magyar! Drága!
Mehetsz te is a pi…(csá barátom)

konrada 2022.04.21. 13:00:22

...hát nem véletlen hívják Újhelyit Újhülyének...

Jozef Pockna 2022.04.21. 19:34:34

@Kitiltott Vélemény: azert erdemes torvenybe irni mert akkor nincs kibuvo. Muszaly nekik fejleszteni ha tetszik ha nem mas kulonben megdogolnek pont mint masok... a te verziod is jo amugy. Ugyanigy gondolkodok a testorsegrol is. Ne legyen nekik az allami kasszabol fizetve. Mindjart Vektor se epitkezne agyba fobe mert nem lenne penze finansziroznia szemlyes vedelmet. Max annyit adni neki amennyit egy kozember kap. Az a jo fasza rendorsegi biztonsagot. Mar abbol a penzbol amit arra koltot hogy a papa maszturbalos kezit csokolgatja akar egy rossz kis buzi vehetett volna papirtorloket meg uj wckefeket meg talan egy - ket kortermet is kilehetett volna festeni. Remelem buszke az osszes fideszes szavazo. Menjenek Vektor utan segget nyalni a nagy szenteknek...
süti beállítások módosítása