HTML

sas@blog.hu

Friss topikok

Én, a migráns

2017.10.07. 11:30 satie

A népeinket összekötő Duna - hazám imádott folyója - mentén, Bajorország egy kisvárosában kaptam munkát, miután iparágamat államosító törvényekkel lényegében lehetetlen helyzetbe hozták.

Gazdasági migráns vagyok, legalább pár évre el kellett menekülnöm ezután.

 

Nincsenek erős állampárti kapcsolataim, úgyhogy a statisztikák szerint otthon legalább másfél évig tartott volna, míg legalább egy garantált bérminimumos álláshoz jutok, miközben mindenemet elvesztem és a családomat sem tudom támogatni.

Dolgozom. Nem verem el a pénzt. Internetről művelődöm.

 

Az itteni adómból kap Magyarország ÉS emellett még haza is utalok minden hónapban majdnem fél milliót!

 

Migráns vagyok. Gazdasági migráns!

 

A falumat úgy hívják, hogy Ráckeve. Hazámba vágyom.

 

1 komment

Címkék: vagyok gazdasági migráns támogatlak hazavágyom

Libre art -- 201502

2015.02.18. 12:12 satie

A CopyCamp2014 libre culture prezi kiadása és a librecalendar megjelenése után 2015 elején létrehoztam a libre art commons kategóriát, a hozzátartozó magyar WP lapokat, majd Kim Tuckerrel a libre culture/libre art enciklopédikus definíciót és oldalakat is létrehoztuk, ezután elkészítettem a libre art fogalom rövid történetét.

https://m.blog.hu/sz/szabadon/libre_art.pdf

az első javítás és bővítéstől kezdve persze már mint libre art s (hort history) commonson van
a https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Libre_art_s.pdf anyag.

 

Szólj hozzá!

Címkék: libre art

Elvtelenség és jövő

2014.08.15. 10:15 satie

Az alkotmány ünnepe és az önkormányzati választások másnapja következik, s vajon igaz vagy hamis színházból lépünk-e az utcára? Csak a jövőt romboló elvtelenség vagy az igai alkotmányosság igényével kezdjük-e a csütörtököt?

Milyen módjait találjuk meg 20-a reggeltől éjfélig s másnap reggelig az alkotmányos jogállam iránti igényünk kifejezésének?

Nem mindegy ugyanis!

 A szerdán és csütörtökön elkezdődő párbeszéd alapvetően befolyásolja majd, hogy milyen lesz az életünk ősztől. És gyermekeinké.

Ha nem hallatjuk a szavunk, akkor rosszabb. Ha megtaláljuk a módját, hogy folyamatosan kifejezzük, hogy alkotmányos jogállamot követelünk, jó tetteinkben és törekvéseinkben osztozunk, akkor lehet jövőnk. Hatvanpárnap múlva így nézhetünk egy gyermeki szempárba, szabad és szép mosollyal a jövő tükrébe.

Szólj hozzá!

Mogyerek a Danaper folyónál

2014.08.14. 14:23 satie

A mogyerság a szíriuszi "mindig is itt voltunk, mi vagyunk a világ legősibb népe"-féle parttalanságon kívül minden akadémiai és dilettáns elmélet szerint kelet felől érkezett hazánkba, a Pannon-medencébe. Az ezt megelőző utolsó tartós állomáshelye szintén minden elmélet szerint a mai ukrán változat szerinti Dnyeper, korabeli latin nevén Danaper torkolatának keleti és nyugati vidékén volt, a középkorban innen érkeztek az előbb magukat mogyereknek, majd a középkor végétől lassan magyaroknak nevező mintegy 10 törzsből álló (Abák, Megyerek és így tovább) honfoglaló törzsek, akik a kor szokása szerint az utolsó itteni erős néppel való legendás kapcsolatuk alapján - Hunor, s Magor testvérek, az ószövetségi korban élt Nimród király unokái - igyekeztek legitimálni jelenlétüket a vidéken, meglepő harcmodorukkal például Bécset leszámítva el is foglalták a medencét, majd a választóvonaltól nyugatra kerülve, a nyugati kereszténység védelmezőjeként be is létek az Európai Unió megfelelőjébe és egészen Spanyolországig ható dinasztikus kapcsolatokat alapítottak.Mindez történelmileg nagyon szép és világos és különös érdemként elmondható, hogy az ugor törzsek milyen hatékony szövetséget tudtak kötni a Fekete- és Kaszpi-tenger vidékén, majd azt sikeres vezetőként ide nyugatra, egy polgárosodás útján elinduló világba vezetni.

Máig mindannyian kutatjuk azonban, hogy alakult ki a m*nch- kezdetből (ennek m*gy- ra válás tiszta) a mogyer népnevünk (mely aztán a középkor vége felé magyarra vált). Azokból a nyelvi alapokból ugyanis, amit az Dél-Urál és Fekete-Kaszpi térség közti állandó nomád állattartó mozgásunkból örököltünk, leginkább csak n*nch kezdet eredeztetése tiszta, dél-uráli körszakból a -er végződés egész biztosan nem, ez nem fordul elő, lásd például a komi, permi, mari népneveket. Szerencsére a nyelvfejlődést egyre jobb eszközökkel kutathatjuk, de sokat és nagy körültekintéssel kell még kutatnunk, hogy jó eséllyel valószínűsíthető lehessen, a mogyer népnevünk a fenti említett folyónál alakult ki.

https://m.blog.hu/sz/szabadon/libre_art.pdf

Szólj hozzá!

Elűzöd a diktátort, Budapest?

2014.08.11. 09:21 satie

! SzázMilliárd forintunkért költözik fölénk a Führer. Már 4.000.000 ember a létminimum alatt; 50.000 gyermekünk éhezik; e közben megy a szociális demagógia: Arbeit macht frei! - és maffiavezéreink, Sesztákok, Lázárok, Rogánok, Simicskák és a KGB-s, hazaáruló Orbán-Putyin a Várhegyről kussoljt intenek és nemzetünk szemébe röhögnek! Kussoljt intenek, s mikor gyermekeinkre nézünk, azt mondjuk, ezt nem tűrhetjük tovább!

Elűzöd a diktátort, Budapest?

1.png 

Itt vagyunk, és Itt az idő: kivívjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését! Mi, a pesti nép megmutatjuk, hogy nem félünk kimondani az igazságot a hazaárulásról. Megmutattuk ezt 1848-tól oly sokszor, legutóbb csupán csak pár hónapja, májusban, hogy ezeket a stadionépítő, arcátlan várurakat és csatlósaikat le akarjuk váltani és helyettük együtt, demokratikus, a várost és az országot szociálisan igazságosan vezetőket akarunk választani.

István király óta Brassótól Bécsig elindultunk azon az úton, amit a nyugati típusú polgárosodás, és az életben az ezzel járó lehetőségek jelentenek. A szabad településeink, a török elleni világraszóló küzdelmünk, Rákóczi szabadságeszméje és az abszolutizmus elleni küzdelmünk, a hőn áhított reformkor, Táncsics, Petőfi, Kossuth, Deák és a Millenium eredményei, vagy a Rákosi-féle államosító, és a lecsúszókat üldöző maffia elleni küzdelmünk mind az ilyen zsarnok kiskirályok és velük szemben a szabadságért és a szociális igazságosság irányába tenni akaró vezetők és általuk városaink, az ország és mindenek előtt családjaink segítéséről szólt. Istvántól az államunk fejlődése során a márciusi ifjakig az intelmek és a célok mind-mind arról szólnak, hogy tartozzunk polgári jogokkal és annak előnyeivel is bíró államok közé. Itt az idő: elűzzük ezeket a 100 milliárdos sikkasztókat városunk és országunk vezetéséből és 2014-ben becsületüket megőrzöttekre váltunk.

Szólj hozzá!

Kikötő Gaudiopolis CSOA - Tavaszi szél fesztivál - kultúra

2013.08.07. 21:01 satie

 Van egy álmom. Hosszú előkészítés után.


Foglaljuk be tavaszra a Ferencvárosi kikötőházat majd az egész kikötőt és tartsuk meg a gyerekorientált Tavaszi szél fesztivált. Az álmom sokkal nagyobb, Budapest régóta tervezett és várva várt egyedülálló új kulturális központjának elindítása a Fadesa-val a Szigetcsúcson, benne a Meseország a Beöthy utca magasságában a Hídépítő és a Weiss Manfréd között az Új Örömváros - Gaudiopolis. Az álmom tehát adott az Extremadura projekttel együtt Tavaszi szél kulturális fesztivál szervezésének elindítása.


:)

1 komment

Címkék: Kultúra Art Művészet CSOA Simor Ágnes

Szabad Dimenziók!

2008.05.28. 12:12 satie

A szabad szoftverek hódításának végérvényesé válik, már elérhetők és pár hónap múlva stabillá válnak az önálló videókártyák szabad 3d meghajtó, hiszen az i8xx/9xx után a radeonhd 3d támogatása is elérhető vált a fejlesztői ágban.

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver creative gpl szabad muveszet 3d gnu commons

Megmutatkozni szabadon

2008.05.12. 12:12 satie

Az emberrel szemben sok elvárás van; például, hogy - igen sok! - pénzt keressen, meglepő, hogy ez mennyire akadályozó.

Most érzem csak, hogy csak amikor az ember éppen nagyon-nagyon fejlődik, csak akkor tudja igazán megmutatni önmagát a körülötte lévő embereknek.

Szólj hozzá!

Címkék: zene zeneszerző attila szabad juhász andrea szervác

Szabad Zene és Szabad szoftver

2008.04.11. 19:32 satie

A Zenei Hálózatok Konferencia mellett nagyon kedvesen meghívtak a Szabad Szoftver Esték rendezvényre is:

http://estek.szabadszoftver.org/events/harmadik-szabad-szoftver-este/
http://portal.fsn.hu/cikkek/20080408/szabad_szoftver_estek_harmadik_alkalommal

Szólj hozzá!

Címkék: zene szoftver jog zeneszerző híres szabad szervác

Erős üzenetek

2008.03.05. 20:08 satie

Már ilyeneket olvasni:

"átszöknek a határon, hogy meglátogassák rokonaikat ... kivégzésükkel üzenni akartunk."
(MTI fordítás egy interjúból, a rizsszemért át-átszökő és Kína által visszatoloncolt észak-koreai emberek nyilvános kivégzéséről).

Azon gondolkozom, hogy erős üzenetekre van szükség, ami összeköt minket, különböző szakmájú embereket.

http://www.amnesty.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: zene élet étel szabadság szeretet ember haza

Szabad Zene absztrakt a Zenei Hálózatok konferenciára

2008.02.15. 06:39 satie


Szabad zenei közösségek és hálózatok

A hálózat és általában a technika lehetővé teszi a zene azonnali, lényegében semmilyen költséggel nem járó rögzítését, feldolgozását (akár listákba rendezését), megosztását. Ez a lehetőség szabad zenei közösségek létrejöttéhez és egy szabadabb kulturális verseny felerősödéséhez vezethet, a szabad zene terjedésének azonban több feltétele van, a legfontosabbak:

* Szerzői jog: a művek (természetükből adódóan remixek) könnyen kisajátíthatók, ezért rendkívül fontos a szerzői jogi bejegyzés és a szabad licenc

* Szabad formátum: szabad felhasználói közösség létrejöttéhez feltétlenül szükséges, hogy a művek jó minőségű, szabad, nyílt formátumban legyenek elérhetők. Ezt sok tényező fenyegeti

* Szabad közösségi tér: Adottak legyenek azon feltételek, melyekkel a hálózaton szabadon és könnyen létrehozhatók a közösségi terek.

Ez az előadás ezeket a lehetőségeket tárgyalja, bemutat a szabad zene terén már működő közösségeket és olyanokat, amelyek még nem működnek, a nehézségek alatt állókat és a sikereseket, megpróbál 1-2 folyamatra rámutatni.

Hivatkozások:

http://mutopiaproject.org
http://creativecommons.org/
http://szabadon.blog.hu/2007/10/21/
kelt.mokk.bme.hu/lists/mailman/listinfo/cc-hungary
http://zene.on-wiki.net

2 komment

Címkék: zene cc zeneszerző gpl szabad szervác zene.on wiki.net

Szabad zene, szabad kotta hírek

2008.01.31. 12:14 satie

Hogy szabad zene terén történjen valami, és ne olyan öreges szemmel nézzenek rá a fiatalok a kérdésre, szerintem elég fontos a magyar Creative Commons társaság munkája, mely néha mozdul.

Most úgy tűnik, épp mozdul:

https://kelt.mokk.bme.hu/lists/pipermail/cc-hungary/2008-January/002171.html

Technikai szempontból - megjelent a MuseScore 0.9 (ezt hamarosan tesztelem itt)

http://mscore.sourceforge.net/en/idx.php

A Canorus 0.5

http://canorus.berlios.de/wiki/index.php/Main_Page

és az NtEd 0.18

http://vsr.informatik.tu-chemnitz.de/staff/jan/nted/nted.xhtml

Szólj hozzá!

Címkék: zene gpl szerzői jog kotta szabad lilypond musescore

Szabadon vagy idomítva

2008.01.21. 12:12 satie

Találtam s közvetítettem Neked egy munkát, választott hivatásod területén, könnyű munkát, jól fizetőt, hogy élhess Szabadon, boldogan, bárkivel.

Még jókor is, pont, mikor úgy is minden hónapban feltöltöm a kártyádat, hogy könnyebben, szabadabban tudd intézni dolgaid, fel is tudj hívni, ha valamit fontosnak tartasz.

De a meló Neked nem kell, talán sdjc nem engedi; a félő az persze, hogy a következő években is utóbbit választod, pedig a tehetség kibontásához szabadság kell, így válhat mások hasznára, hoz sikert, sok szeretetet, boldogságot.

Persze, jöhet még újabb iskola szabaddá válni, drukkolok éppen ezért.

Babszem

Szólj hozzá!

Címkék: zene művészet juhász szabadon önkifejezés andrea zsé

Zenei hálózatok konferencia

2008.01.02. 23:54 satie

Megírtam, hogy jelentkeznék a zenei hálózatok konferenciára.

http://www.zeneihalozatok.blogspot.com/

http://zene.on-wiki.net

.

Szólj hozzá!

Címkék: zene net konferencia attila szabad szervác zene.on wiki.net

Szabad kotta hírek

2007.12.31. 23:55 satie

Kijött a MuseScore 0.8

http://mscore.sf.net

és az NtEd 0.14

Szólj hozzá!

Címkék: zene szoftver gpl debian kotta szabad mac0$ w$

Szabadság, szerelem valamint

2007.12.24. 16:21 satie

Szeretet - nem csak Karácsonykor.

A Szerelemhez szabadság kell, a szabadságért küzdelem, hozzá végtelen szeretet.

Beleszerettem egy lányba, ismerkedtünk, járni kezdtünk és utána derült ki, hogy titkolnom 'kell', hogy egy kicsit máshogy gondolkodom, mint más generációhoz tartozó szülei. Mondtam, ez így nem lesz jó. 'Majd megoldjuk'. Szerettem a lányt, kitartottam, amíg lehet, a szülők fúrtak. Mondtuk, most nem tudunk tovább járni. Ha nem változik, a szerelmem talán egyszer teljesen elmúlik, de ha valakivel együtt voltál, az iránta érzett szereteted soha nem múlhat el, ezért - mivel közben bajba is került - különösen segítem mindig, bár Ő nem nagyon szeretne velem szóba állni; persze Karácsonykor is.

Karácsony. Ajándékai közt 1 tárgyi volt, amire mindig nagyon vágyott, felvittem Hozzá, s a kertkapuban átadtam hugocskájának, s jött a megdöbbentő üzenet, a szülők, akik végig fúrtak, kérnék, ha van módom, menjek be beszélgetni mákosguba mellett. Sajnos most éppen nem tudok, később, üzenem, hisz' vinnem kell a többi ajándékot a Család többi részének, és persze oda csak akkor mehetek, ha Babszemem szóba áll velem. Korábbi fájdalmait mindenki beviszi későbbi kapcsolataiba, nekem is tetszik egy lány, hasonló korú, érettebb, ki tudja, talál-e bennem valamit, meg persze miről lehet szó, van most egy kissrác a láthatáron, a szülők már láthatják hibáit, rólam egyre jobb hírek jönnek, de nem ez a lényeg, hanem, ha esetleg az új lánnyal megtaláljuk egymással az igazit, attól még egy korábbi kapcsolatom iránti igaz szeretet megmaradhat és természetesen meg is marad a még hátralévő 50-60 évemben, és ezt a szeretet ők is megértik, és talán - remélem, hogy mielőbb Andi is megérti.

A szeretet szabadságot hoz. A szerelemhez pedig mindig szabadság kell.

Várom a 2008-as évet és emellett Mindenkinek Boldog Karácsonyt!

2 komment

Címkék: szabadság szerelem fiatal szeretet juhász andrea távolkelet

Szabad ember jog-ai -- az AI Magyarország Közgyűlésén

2007.12.10. 12:36 satie

Az Amnesty.hu, az Amnesty International talán a legismertebb emberi jogvédő szervezet, mely az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata alapján működik.

Másfél éve veszek részt az életében, még Szerelmem, Andi 1. egyetemi szünetében, 2. nyarunk kezdetén kerültünk kapcsolatba (le is késtük a később jól sikerült balatoni nyaralásunkat:-))

A szervezet Évi Közgyűlést tartott, melyre nagy munkával dolgoztuk ki az új Alapszabályt, ezért kíváncsian mentem a Közgyűlésre.

A Közgyűlésen tapasztalható volt, hogy csökken a civil szervezetek aktivistáinak száma, itt is kevesebben voltunk, ennek ellenére a Közgyűlésen igen pozitív dolgok voltak tapasztalhatók.

Mind a házszabály, mind a napirend elfogadása rendben zajlott, és megkezdődhetett az Alapszabály érdemi tárgyalása, az elnökség legújabb módosító javaslataival. Kemény csaták voltak várhatók, hiszen ellenkező irányú elképzeléseket ütköztettünk sokszor a jogi határok súrolásával.

Ennek ellenére az alulról-vagy-felülről vitákban komoly kompromisszumok helybeli kidolgozása árán általában az alulról jövő érdekek érvényesültek, ami azt mutatja, hogy az AI Magyarország valóban törekszik az általa hirdetett jogelvek példaértékű megvalósítására szervezetén belül is.

Ezek szerint: az Alapszabályban biztosított jogok túlmutatnak a kötelezőkön.

A Közgyűlés közel 10 órás, a megjelentek közt sokan vannak nem magyar anyanyelvűek, ezért önkéntes tolmácsokkal jórészt angolul folyik.

Az új Alapszabály a szervezet következő, áprilisi közgyűlésén már érvényben lesz és az új elnökség mellett már most az Ellenőrző Testületet is megválasztottuk.

Manu-val a legkeményebb ötös mag még éjbe menően piálgatunk és beszélgetünk.

Szólj hozzá!

Címkék: élet jogvédő amnesty szabad emberi jogok juhász andrea

Kották, Napfény

2007.11.29. 11:56 satie

Most elkezdünk küzdeni a kották szabadabb terjedéséért, hiszen Magyarországon jelenleg tilos kottát fénymásolni.

Úgy tűnik, több szervezettel együtt tudunk lépni, és van remény, hogy tavaszra elérjük a célt.

Már csiholjuk a szikrát, de hamarosan Karácsony és jön a fény :-))

Szólj hozzá!

Címkék: nap fény kotta másolás szabad juhász andrea

CC az Artisjusban

2007.11.21. 23:56 satie

Ma elmentem az Artisjusba Ostia című versemre írt dalommal.

És a mai napon az Artisjus bejegyezte az első Creative Commons művet 4000150150-es számon.

Míg feltartom a mű két bejelentésköteles bemutatását, nem szednek utána jogdíjat.

1 kivételével szeretnék lemondani a jogdíjnemekről, ha nem sikerül, nem lesz lehetőségem igénybe venni a közös jogkezelőt.

Hogy egy művet így közkinccsé tudjunk tenni, ehhez pozitív AB határozat kell.

2 komment

Címkék: licenc szerzői jog kotta szabad creative commons juhász andrea

Ostia - Szerelmemnek

2007.11.18. 23:28 satie

Ostia

Szívemben tőr, számban murva
Úgy szeretlek Édes

Szívemben fény, számban egy dal
Úgy szeretlek Édes

http://mutopiaproject.org/cgibin/piece-info.cgi

 - Szabadon -

Szólj hozzá!

Címkék: zene vers dal juhász andrea lilypond mutopia

Harc a szabad kottákért - Bartók Kanadában

2007.10.21. 13:02 satie

A Universal felfüggesztette az egyik legfontosabb és legátfogóbb kottaprojekt, a Nemzetközi Kottatár - az IMSLP.org - működését.

Ezzel megkezdődött a szabad kottákért folyó harc.

Az IMSLP a Mutopia Project után, mely tisztán LilyPond-alapú talán a 2. legfontosabb lehetőség szabad művek közzétételére.

A mai művek CC-BY-SA a régi művek CC-BY-SA vagy Public Domain alatt tehetők közzé.

Bár gazdasági elemzők szerint továbbra is 14-15 év lenne az ideális a szerzői jogok vagyoni részének védelmére, mint tudjuk, ma a legtöbb országban eltérő mértékben ennél magasabb.

Az IMSLP esetében ezt igyekszik mohón kihasználni a Universal, ugyanis Kanadában 'csak' 50 év ez a védelem _a szerző halála_ után.

Így jön ide Bartók és még 1-2 50-nél több, de 70-nél kevesebb éve elhunyt szerző. Az IMSLP természetesen azt szeretné, ha ezen közkincsek a projektben közreműködők által újraszedett változatait, tehát a zenei anyagok újratipografált változatairól van szó! minél többen, minél előbb szabadon letölthetnék, ezért felhívta a figyelmet, hogy a nem szabad licenc álló (szabad például a CC-BY-SA, GPL), de még nem mindenhol Public Domain tipókat az érintett országokból ne töltsék le.

Bár ennek a pár kottának a régi, ám előre bekötött kiadásából származó bevétel jelentéktelen (átlag 4,50 dollár hasznot ad 1-1 ilyen kottapéldány eladása), és pusztán pár héten belül be lehetett volna állítani az IP-alapú korlátozást, és az oldalon több 10.000x ennyi kotta volt, amit a kérdés nem érintett, a Universal azonnal felfügesztette az oldalt.

Valószínűleg Bartók, aki géniusza mellett mesterien használt fel rengeteg zenei nyersanyagot nem gondolta volna, hogy a 50 évvel halála után Kanadában bárkinek joga van hozzájutni a műveihez egy gyakorlatilag 0 költségű kommunikációs hálózaton Magyarországon pedig nem, éspedig főleg egy zeneipari cég miatt.

Ez ellen helyi szinten biztos, hogy továbbra is küzdeni tudunk és küzdeni is fogunk úgy, hogy műveinket továbbra is szabad licenc alatt tesszük közzé, és megváltoztatjuk a gondolkodást annak biztosításáért, hogy szerzői jogainkat senki ne korlátozhassa.

2 komment

Címkék: zene licenc kotta szabad lilypond mutopiaproject nemzetközi kottatár

Nemzetközi kottatár

2007.10.02. 11:58 satie

Kipróbáltam, hogyan működik a Nemzetközi kottatár - IMSLP.org -, és nekem alapvetően bejött.

http://imslp.org/wiki/SZERVÁC_Attila Tritto c. etűdkémet például elérheted innen.

Van még 1-2 apróbb hiányossága, például a LilyPond fájlok feltöltése, amit meg kell oldani, de alapvetően jól működik, másoknak is csak ajánlani tudom a használatát.

Szólj hozzá!

Címkék: zene kotta juhász andrea kottatár lilypond szervác attila

Új Canorus béta

2007.10.02. 11:15 satie

Megjelent a 0.4, ilyenekkel:

copypaste, undoredo, jobb LilyPond integráció (kulcsok).

Debian Lenny-re felmegy. Bár ez még csak mindig béta, este megnézem, stabilabbá vált-e valamennyire, persze azért még mindig a LilyPond a komoly.

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver debian kotta szabad lilypond mac0$ w$

http://321.hu/sas

2007.10.02. 09:30 satie

Készül majd a saját weblapom.


Szervác Attila http://321.hu/sas

Juhász Andrea http://321.hu/Elig

Címkék: zene attila kotta hang juhász andrea szervác