HTML

sas@blog.hu

Friss topikok

Szabad Zene absztrakt a Zenei Hálózatok konferenciára

2008.02.15. 06:39 satie


Szabad zenei közösségek és hálózatok

A hálózat és általában a technika lehetővé teszi a zene azonnali, lényegében semmilyen költséggel nem járó rögzítését, feldolgozását (akár listákba rendezését), megosztását. Ez a lehetőség szabad zenei közösségek létrejöttéhez és egy szabadabb kulturális verseny felerősödéséhez vezethet, a szabad zene terjedésének azonban több feltétele van, a legfontosabbak:

* Szerzői jog: a művek (természetükből adódóan remixek) könnyen kisajátíthatók, ezért rendkívül fontos a szerzői jogi bejegyzés és a szabad licenc

* Szabad formátum: szabad felhasználói közösség létrejöttéhez feltétlenül szükséges, hogy a művek jó minőségű, szabad, nyílt formátumban legyenek elérhetők. Ezt sok tényező fenyegeti

* Szabad közösségi tér: Adottak legyenek azon feltételek, melyekkel a hálózaton szabadon és könnyen létrehozhatók a közösségi terek.

Ez az előadás ezeket a lehetőségeket tárgyalja, bemutat a szabad zene terén már működő közösségeket és olyanokat, amelyek még nem működnek, a nehézségek alatt állókat és a sikereseket, megpróbál 1-2 folyamatra rámutatni.

Hivatkozások:

http://mutopiaproject.org
http://creativecommons.org/
http://szabadon.blog.hu/2007/10/21/
kelt.mokk.bme.hu/lists/mailman/listinfo/cc-hungary
http://zene.on-wiki.net

2 komment

Címkék: zene cc zeneszerző gpl szabad szervác zene.on wiki.net

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadon.blog.hu/api/trackback/id/tr59339968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter 2008.06.10. 09:08:39

Szerintem sok izgalmas kérdést meg lehet tárgyalni az absztraktod alapján! Én például arra a XXI.századi alkotói módszer szimulálására lennék kíváncsi, ahogyan a hálózaton(a hálózat segítségével) egy zenei ötletből elkészül a befejezett mű. A fájlcsere új alkotói lehetőségeket, alkotói magatartást is lehetővé tesz.Ismerősen ismeretlenül is bíztatlak a megíráshoz, sok sikert! Nagyon jó lesz a konferencia,gratulálok a szervezőknek és szívesen meghallgatnám az előadásokat.

SZERVÁC Attila · http://321.hu/sas 2008.06.10. 09:36:20

Péter: érdekes dolog, amit feszegetsz, - jól értem, hogy erről van szó? - nevezetesen, hogy a hálózati erőforrások, például szabad hangminták vagy valamilyen zenei hatást keltő mások által fejlesztett szabad licencű algoritmusok és egyéb erőforrások mennyire segítik a szabad zenei közösségek tagjai számára a produktivitást és ezáltal az underground stílusú zeneműveknek a terjedését?

Ha nem csak erről van szó, írd meg; THX :-)
süti beállítások módosítása